Wyciskarka soków może być używana nie tylko z owocami, ale również z warzywami, by przygotowywać wyśmienite napoje pełne wartościowych witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych. To bardzo proste, ponieważ wystarczy tylko umieścić je w urządzeniu, a ono zajmie się resztą!
Oprócz soku marchewkowego wielu posiadaczy wyciskarek soków nie bardzo wie, jak wykorzystać to urządzenie. Podpowiadamy wobec tego, jak użyć jego mocy na 10 sposobów i stworzyć pyszne dania z warzyw – poniżej podajemy składniki, które należy wycisnąć w urządzeniu.
Zielony koktajl chlorofilowy:
- garść botwinki
- garść szpinaku
- garść sałaty
- garść roszponki
- natka pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
Sok poprawiający witalność:
- 6 marchewek
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 jabłka
- 1 pomarańcza
- plasterek imbiru do smak
Sok na obrzęki:
- 8 liści cykorii żółtych i zielonych
- 8 łodyg szparagów
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- połowa arbuza lub melona
- 1 cytryna obrana cienko ze skórki
Sok pomidorowo-ogórkowy:
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 3 średnie marchewki
- natka pietruszki
Sok węgierski:
- 3 średnie pomidory
- 2 małe wydrążone papryki
Sok na anemię:
- 4 duże marchewki:
- 1 duży burak czerwony
- 1 łodyga selera naciowego
Sok jesienny:
- 1 kg marchwi
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 średnie jabłka
Sok z pasternaku, gruszki i selera:
- 2 pasternaki
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 średnie gruszki
Sok pomidorowo-czosnkowy:
- 2 pomidory
- 2 jabłka
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
Sok usuwający toksyny z organizmu:
- 1 duży ogórek zielony
- koper włoski
Oczywiście, to tylko kilka naszych propozycji, ponieważ dzięki wyciskarce do soków można przygotować też wiele innych soków, a ponadto potraw, ponieważ producenci wyposażają je w dodatkowe akcesoria. Można zatem wyczarować z nich puree, przeciery, sosy, nawet mleko roślinne, pastę na kanapki czy masło orzechowe, dlatego możliwości są niemalże nieograniczone. Warto puścić wodze swojej wyobraźni i komponować własne wyjątkowe przepisy, aby znaleźć dla siebie te najpyszniejsze.