Istnieje wiele cudownych sposobów na to, jak pozbyć się kaca. W sprzedaży znajdują się nawet specjalne tabletki pozwalające na przyspieszenie metabolizmu alkoholu, ale nie zawsze działają. Jak zatem poradzić sobie dzień po imprezie?

Aby szybko wrócić do żywych, warto przede wszystkim postawić na wartościowe śniadania i nawodnić swój organizm. Alkohol wypłukuje z organizmu wiele witamin i składników mineralnych, dlatego również ważne jest ich uzupełnienie, a picie dużej ilości napojów pomoże ponadto w szybszym usunięciu resztek produktów przemiany materii pozostałych po alkoholu. Doskonałym pomysłem jako wsparcie w leczeniu „syndromu dnia następnego” jest wobec tego picie świeżo wyciskanych naturalnych soków owocowych i warzywnych. Nie tylko nawodnią organizm, ale również zawierają bogactwo ważnych składników odżywczych i przyspieszą wydalanie toksyn z moczem. Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na soki z wyciskarki na kaca – warto je znać!

1. Sok pomidorowy

Jeden z najlepszych na kaca – można kupić go jako gotowy w kartoniku, ale lepiej przygotować go z dojrzałych pomidorów samodzielnie. Można również uzupełnić go o seler naciowy oraz przyprawy, na przykład pieprz i sól – wtedy będzie przypominał bezalkoholową wersję drinka Bloody Mary, czyli Krwawa Mary.

lezacy-mezczyzna

2. Sok z marchwi, kapusty i ogórka

Do jego przygotowania potrzebne będą 2 większe marchewki, 6 liści kapusty włoskiej oraz ćwiartka średniego ogórka. Składniki należy pokroić i umieścić w wyciskarce. Sok na koniec zamieszać.

3. Egzotyczny sok z ananasa i mango

Potrzebna będzie połówka dużego ananasa oraz 1 mango. Składniki trzeba pokroić na kawałki, które zmieszczą się w wyciskarce i wycisnąć. Po uzyskaniu soku zamieszać go.

kobieta-w-zlym-nastroju

4. Orzeźwiający sok grejpfrutowy z limonką

Do jego wykonania trzeba 2 średniej wielkości grejpfruty oraz ćwiartkę limonki. Do soku można dodać także łyżeczkę czarnuszki, która odpowiada za poprawę pracy wątroby.

5. Sok z kapusty i selera

Należy wziąć taką samą ilość białej kapusty oraz selera i wycisnąć z nich sok w wyciskarce. Można również dodać liście kolendry, która zminimalizuje zapach kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *