Marchewkę często traktujemy w kuchni po macoszemu. Służy przeważnie do przygotowywania surówek czy zup, ale to zdrowe warzywo może być również podstawą wielu innych pysznych dań. Poznaj X najlepszych kulinarnych zastosowań marchewki!

Wbrew pozorom marchewka jest bardzo wszechstronnym warzywem, które można przyrządzać na multum sposobów i podawać je solo albo w połączeniu z innymi produktami, tworząc wyśmienite dania. Korzeń marchwi zawiera dużo wartościowych składników, w tym karoteny, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K, PP, żelazo, miedź czy wapń.

marchew

1. Sok marchewkowy

Pyszny, orzeźwiający, bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu także w domu za sprawą wyciskarek soków. Można wzbogacić go też o dodatkowe owoce i warzywa, na przykład jabłka, maliny, pomarańcze, jarmuż.

2. Mus marchewkowy

Mus czy puree z marchewki to wspaniały niskokaloryczny dodatek do obiadów – wystarczy tylko marchewka, woda i ulubione przyprawy.

3. Słupki z marchewki z dipami

Idealna przekąska i świetny pomysł na imprezę. Należy pokroić marchewkę w słupki i przygotować dipy, na przykład czosnkowy, koperkowy, tzatziki.

4. Marchewka duszona

Dla wielu smak dzieciństwa – prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu.

5. Ciasto marchewkowe

Zaskakująco pyszne, wspaniałe na śniadanie czy podwieczorek. Do jego przygotowania można wykorzystać pozostałości po wyciśniętym soku marchewkowym.

szklanka-z-sokiem-i-marchewkami

6. Frytki marchewkowe

Pieczone w piekarniku z przyprawami – aromatyczne i doskonałe jako przekąska.

7.  Zupa marchewkowa

Pyszna zupa w formie gładkiego kremu z marchewką w roli głównej. Do jej wykonania przyda się blender, aby zmiksować składniki i uzyskać jedwabistą konsystencję.

8. Placki marchewkowe

Podobne do placków ziemniaczanych – pyszne z jogurtem naturalnym lub sosem koperkowym.

9. Młoda marchewka w panierce

Młoda i chrupiąca marchewka panierowana w bułce tartej. Pyszna z odrobiną ostrej papryki i parmezanem.

10. Dżem marchwiowy

Jeden z narodowych produktów kulinarnych pochodzących z Portugalii. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *